De Grift

Figuur 32 Grift in beeld. (Google, 2018)
Emst ontstond rond de 17e eeuw op de grens tussen gemeente Epe en Vaassen. Emst bestond toen vooral nog uit een buurtschap genaamd Westendorp. Het heette Westendorp omdat het dorp westelijk lag van de Grift (Plaatsengids, 2018). De Grift is een waterloop die van Ugchelen via Apeldoorn tot aan de IJssel bij Hattem loopt.
Historie
De waterloop was rond de 14e eeuw in de middeleeuwen aangelegd. Het was gegraven als afwateringskanaal dat het oosten van de Veluwe geschikt moest maken voor landbouw. De grond langs de Grift was namelijk erg nat, hier liepen veel sprengen en beken. Door de Grift werd het water beter afgevoerd. In de negentiende eeuw werden er veel molens langs de Grift gebouwd. Koren, olie, papier, koper, leer, hennep, alles waar geld mee te verdienen was, werd in de molens gemaakt of bewerkt. Deze molens zorgden er ook voor dat de Grift niet bevaarbaar werd gemaakt, wat weer leidde tot een nieuw kanaal parallel aan de Grift, genaamd het Apeldoorns kanaal. Dit kanaal was wel bevaarbaar. De molenindustrie zorgde later echter wel voor problemen. Rond de 20e eeuw ontstond er veel watervervuiling en de Grift verzandde. Er werd veel vuilwater in de Grift gedumpt door fabrieken en wasserijen, later diende het ook als plek waar rioolwater in uitkwam. Dit zorgde ervoor dat de Grift bekend stond als een open riool.
Hieronder is een oude kaart te zien waar de Grift in is afgebeeld. Het rode punt is waar nu Emst ligt.

Figuur 8. Waterloop de Grift (Topotijdreis, 1815).
Vandaag de dag is de Grift een mooie waterweg met meerdere functies. Zo wordt de Grift als afwateringssysteem gebruikt voor overtollig water, maar ook geeft het in de stad Apeldoorn een natuurlijk stadsbeeld.


Figuur 31. Beek die uitkomt bij de Grift. (de Leeuw, 2018)